Traprenovatie zelf doen

Een veelgehoorde vraag is: kan ik een traprenovatie zelf uitvoeren?

Met enige handigheid en geduld is dit zeker goed te doen.


Dank zij de introductie van overzettreden en lijmsoorten die eenvoudig te verwerken zijn. Is het zelf renoveren van een trap goed te doen. Vele instructiefilms vindt u op YouTube.

Wij lopen het renovatieproces stap voor stap met u door. Waar te beginnen.

1. Keuze van het materiaal:

Overzettreden zijn beschikbaar in laminaat, Polypropyleen en echt hout. Behalve de kleur en afmeting is ook de slijtvastheid en de antislip factor van belang. Echte houten treden zijn van zichzelf al enigsinds ruw en kunnen ook met een extra strip besteld worden. In ons assortiment hebben wij gekozen voor Mexform en Trenovo. Beide merken hebben een slijtvaste en stroeve toplaag.

2. Oude vloerbedekking verwijderen:

De meeste soorten oude vloerbedekking zullen van de trap verwijdert moeten worden. Maar de trede zo vlak mogelijk. Volkomen glad is niet nodig, De Polymeerlijm heeft een goede vullende werking, krimpt niet en lost oude lijm of verflagen niet op.

3. Opmeten van de trap:

Zorg er voor dat u iedere trede afzonderlijk opmeet. Bij een trede met draai meet u de grootste breedtemaat en dieptemaat op zodat u zeker weer dat u met de gekozen afmeting van de overzettrede de hele trede kunt bedekken.


4. Inmeten per trede:

Nu gaat de montage echt beginnen. Bij trede van meer dan 80 cm kunt u een trapspin gebruiken. Een handig instrument om eenvoudig alle maten van de trede in één keer vast te leggen. Bij kleinere treden adviseren wij handmatig in te meten of een mal te maken.

Zelfs treden die op het oog dezelve maar hebben moeten opgemeten worden. Een afwijking van een enkele millimeter kan al een vervelende naad opleveren.

Traprenovatie zelf doen

5. Dikte van de neuslijst:

Bij de afmeting van de trede moet de dikte van de neuslijst opgeteld worden. Dit is eenvoudig te doen door een hulplijn op de bovenkant te zetten of een tape te plakken. Nu weet u precies vanaf welk punt de de maten moet overzetten.

tape ter hoogte van de neuslijst

6. Maten overzetten:

Begin altijd met de grootste trede uit zijn soort. Zoals gezegd, al lijken de treden dezelfde maat te hebben, er kan altijd een paar millimeter verschil zijn. Door met de grootste te beginnen, kunt u bij een zaagfout deze trede altijd op een andere plek nog gebruiken.

Leg de trapspin of mal exact op de hulplijn of tape bij de neuslijst.

maten overzetten

7. Zagen van de trede:

Check en dubbelcheck de maten nogmaals. Nu alle lijnen getrokken zijn begint het zagen. Doe dit bij voorkeur met een cirkelzaag en geleiderail. Zagen met een fijngetande handzaag is ook mogelijk. Het gebruik van een decoupeerzaag wordt sterk afgeraden. Zaag rustig en met weinig druk, laat de zaag het werk voor u doen.

zagen

8. Het verlijmen van de trede:

Nu de trede zo zuiver mogelijk op maat is gezaagd, gaat het verlijmen beginnen. Polymeerlijm is goed vullend, hecht op vrijwel iedere ondergrond en heeft een hoge aanvangskleefkracht.

Breng op circa 5 cm uit elkaar strepen lijm van links naar rechts over oude trede aan. Bij de nieuwe trede brengt u een streep lijm achter de neuslijst aan. Dit zorgt ervoor dat de neuslijst van de nieuwe trede dragend tegen de oude zit en in de toekomst niet zal doorscheuren.

Leg de nieuwe trede op het lijmbed en beweeg deze met lichte druk heen en weer zodat de lijm goed verdeelt wordt.

Lijm achter de neuslijst


Verdere afwerking:

Nu de treden verlijmd zijn is het zaak de droogtijd van de lijm goed aan te houden. Als de lijm droog is zijn de treden bewegingsvrij en zitten strak op hun plek. Nu kan de verdere afwerking met eventuele stootborden of profielen beginnen. Het eventuele afkitten van randen en naden is als laatste aan de beurt. Wij adviseren het gebruik van kleurkit zo minimaal mogelijk toe te passen.